Americkí vedci pokorili rekord v dĺžke pobytu pod vodnou hladinou

Viac ako 73 dní vydržali dvaja americkí biológovia v oceľovej bunke ponorenej sedem metrov pod vodou. Prekonali tak doterajší rekord v dĺžke pobytu pod vodnou hladinou o štyri dni. A dosiahli vraj aj ďalší cieľ – prilákať pozornosť detí a mladých ľudí k vede.

Americkí vedci pokorili rekord v dĺžke pobytu pod vodnou hladinou

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Jon Rawlinson

Bruce Cantrell a Jessica Fainová strávili viac ako dva mesiace v kontajneri o veľkosti 28 metrov štvorcových pod morskou hladinou pri ostrove Key Largo v štáte Florida. „Akvanauti“, ako ich prezývajú americké médiá, sa nechali ponoriť 3. októbra a na povrch sa vrátili po 73-och dňoch, dvoch hodinách a 34-och minútach. Na pokuse sa podieľalo viac ako 40 ľudí a celá akcia sa pripravovala takmer 14 mesiacov.

Okrem prekonania doterajšieho rekordu chceli 63 ročný Cantrell a 25 ročná Fainová pomocou projektu nadchnúť americké deti pre vedu. Raz týždenne spod morskej hladiny prednášali o najrôznejších témach z oblasti biológie a so žiakmi tiež komunikovali cez videochat.

Okrem iného im povedali aj to, že zatiaľ považujú za vylúčené, že by ľudia mohli v dohľadnej dobe trvalo žiť v podobných príbytkoch. Život pod vodou vraj znepríjemňuje podvodný tlak a ľuďom by údajne chýbal aj slnečný svit.

Bunka z ocele, ktorú si teraz záujemcovia môžu prenajať za 675 dolárov na noc ako štýlové ubytovanie, slúžila kedysi ako laboratórium. Z hladiny je zásobovaná kyslíkom, elektrinou, pitnou vodou aj jedlom.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia