Irena Medňanská
Veda a výskum

Irena Medňanská

prof., Mgr. art., PhD.

Inštitút hudobného a výtvarného umenia FF UNIPO
Filozofická fakulta UNIPO
Prešovská univerzita v Prešove

riaditeľka inštitútu

Vzdelanie: Vysoká hudobná škola Franza Liszta vo Weimare

Pracoviská a významné funkcie: pôsobila na všetkých typoch umeleckého školstva: na ZUŠ, ale viedla aj Hudobnú školu/Musikschule Bleicherode v Durínsku, ďalej  na Konzervatóriu v Žiline, na učiteľských fakultách, katedrách hudby v Nitre, Žiline a najdlhšie v Prešove. V Prešove  bola v rokoch 1993-2009 vedúcou katedry a tiež prodekankou pre zahraničné styky (1994-1997). V  r. 1988-1991 zastávala funkciu riaditeľky Štátnej filharmónie Košice; aktuálne je riaditeľka Inštitútu hudobného a výtvarného umenia Filozofickej fakulty PU v Prešove.

Vedecké zameranie: hudobná pedagogika ako vedná disciplína, komparatívna hudobná pedagogika, hudobná estetika, hudobná  sociológia. Je školiteľkou  doktorandov v študijnom programe 1.1.10 Didaktika hudby na Slovensku a  v programe  Hudobná teória a pedagogika v Čechách.

Projekty: úspešná riešiteľka domácich projektov VEGA a KEGA, Hudobného fondu, Višehrádskeho fondu rozvoja ako aj edukačných projektov EÚ: Sokrates/Grundtvig 1.1,  Grundtvig 2, Leonardo da Vinci,  Comenius C3.

Publikácie: doterajšia publikačná činnosť zahŕňa okrem dvoch vedeckých  monografií vedecké a odborné štúdie v zahraničí a doma, recenzie monografií, publikácií, kritiky z festivalov a koncertov, odborné preklady z nemeckého jazyka, expertízne správy, populárno-vedecké články. K jej najvýznamnejším prácam patria monografie Kinderchormusik aus dem Schaffen slowakischer Komponisten nach 1945 (1993) a Systematika hudobnej pedagogiky (2010).

Členstvá: Prof. I. Medňanská zastupovala krajiny strednej a východnej Európy v prezídiu Európskej asociácie pre hudobnú výchovu v r. 1992 – 2009; je národnou koordinátorkou EAS pre Slovensko;  členkou medzinárodnej redakčnej rady časopisu „Hudební výchova“ (2008), ako redakčných rád poľských vedecko-odborných časopisov.

Ocenenia: držiteľka čestnej medaile Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky za rozvoj spolupráce medzi vysokými školami  v projekte „Most k spolupráci” (2000). Za svoju pedagogickú, publikačnú, medzinárodnú a manažérsku činnosť bolo Curicculum vitae Prof. Medňanskej zaradené do personálnej časti európskeho lexikónu hudobnej pedagogiky (Neues Lexikon der Musikpädagogik. Gustav Bosse Verlag Kassel 2001).

 

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia